spännande älgjaktsvecka!

Tidigare kan det inte bli, ändå är väntan för många olidlig! Jag talar såklart om det som iallafall vi i vår familj delar in året efter. Nämligen den heliga älgjakten.

Lördagen den 6 oktober hade vi i Långalidens jaktlag det årliga älgmötet. Vi diskuterade vad som skulle skjutas, vilket pass man skulle sitta i under måndagsmorgonen, samt skulle det diskuteras sedda djur och flertalet jakthistorier berättades. Det var som vanligt med andra ord. Just det, inte att glömma, kaffe dracks också!

Det här skulle bli min tredje älgjakt i mitt egna pass utan pappa som bihang. Mitt pass ligger på ett ställe som kallas "Bultabacken" i Fåglum. För väldigt längesen låg där en skyttepaviljong där herrarna i Fåglum sköt Mauser förr i tiden. Idag syns bara resterna av paviljongen men riktigt kul med lite skyttehistoria, tråkigt bara att inte skjutbanan kunde funnits kvar... Hur som helst så sitter jag i kanten av skogen utmed ett berg, framför och till vänster om mig har jag ett hygge och till höger en åker. Min farfar har alltid suttit däruppe tidigare, på ett lite annat ställe, men eftersom åldern tagit ut sin rätt sitter han istället närmare vägen numer.

Söndagen, "da'n före doppareda'n" och något annat än älgjakt kan inte jag komma ihåg att det pratades om. Ett tecken på att det faktiskt är något speciellt att ge sig ut andra måndagen i Oktober varje år för att jaga älg. Tror att det här året gav mig en ny tradition då några kompisar tydligen alltid samlas för att kolla älgjatksfilm och tjöta jakt under söndagskvällen. Trevligt med lite pizza och en "spännande" film. Väl hemma var det bara att packa väskan, plocka fram jaktkläderna, sätta radion på laddning och sen gå och lägga sig. Tror att det var en drömlös natt, förvånande nog. 

Måndagmorgon och premiären var ett faktum. Min farfars tvillingbror hämtade mig 06.10, helt becksvart men man ska viss vara ute i pass i god tid enligt gammal sägnen! Jag började iallafall min vandring mot passet men hade fått bannor av pappa att jag inte skulle gå förrän jag verkligen såg var jag satte fötterna någonstans utan skulle sätta mig i åkerkanten tills jag hade bra ljus att fortsätta till passet. Vid 06.30 insåg jag att jag var tvungen att röra på mig litegrann då där jag för tillfället var placerad inte var optimalt med tanke på hus osv. Femton minuter senare hade jag tagit mig femtio meter för att inte störa några djur som eventuellt var på väg ut. Tanken slog mig att i den här takten skulle jag vara framme i pass först när jakten var över... Jag hittade i vilket fall ett ställe i åkerkanten där jag själv tyckte jag borde sitta bra. Hade kanske suttit där i max två minuter när jag hör att det knäpper till, till höger snett framför mig. Jag förstod att något var på gång och satt tyst still. Hela tiden håller jag koll på skogen där ljudet kom ifrån och jag tyckte mej skönja en älg. Med hjälp av kikaren kunde jag se den och tänkte att nu blir det ju spännande på riktigt. Precis som jag tänkte det så hör jag hur det börjar att locka uppe i skogen vänster om mig. "Herregud, häfigt, men vad är det som händer?" tänke jag. Det djuret jag hade hos mig blir skrämd och kastar. Min tanke då var att den skulle ta sig ner till farfar...

Utan älgar framför mig börjar jag fundera på om jag sakta ska börja gå mot mitt pass. Tanken hann precis tänkas när ett nytt vuxet djur åter står framför mig i åkern. Så det var bara att sitta kvar och försöka se vad det var för djur. Det första jag tycktes se var att det var en liten pinntjur. Men med imma i min handkikare vågade jag inte helt lita på att så var fallet. Fick alltså snällt titta vidare och luska ut vad det var för djur. Sitter med kikaren i handen när jag ser att älgen som tidigare varit ute hos mig kommit tillbaka och jag hade då två vuxna älgar framför mig. Eftersom de nu var två var jag tvungen att vara försiktigare i mina rörelser och hela tiden hålla koll på vad de gjorde för att inte stöta dem. Så när jag väl bestämt mig för att den ena av dem var en pinntjur så skulle jag nu lyfta bössan, samt hitta ett läge där jag varken hade dött gräs i siktet eller min ormbunke till skydd ivägen. 

De två tjurarna börjar sakta röra sig ifrån mig. Jag tänkte då att nu har de inte blicken riktade mot mig så kanske att jag kan krypa fram nu och ta sikte på den älg som jag var säker på var lovlig. Hade först bara halsen att sikta på då han gick och tittade till höger. Det läget kändes lite väl "risky" men bestämde mig för om han tar ett litet steg åt höger och vinklar då skjuter jag. Med älgen i kikarsiktet så väntar jag, ett steg, två steg o nu i tredje steget då tryckte jag av skottet. Repeterar fort för att inse att jag inte hade någon älg att skjuta på. Knall och fall, han blev på platsen. Börjar meddela laget att jag skjutit en pinntjur innan jag sakta börjar gå fram till honom för att skjuta ett fångskott. Min första älgtjur var då ett faktum!

Det skulle visa sig att min vecka i skogen inte var över där riktigt. Under onsdagen gör vi ett litet "putt" på en mark där vi sett ett ensamt hondjur gå upp under morgonen. Passkyttar placerades ut och pappa och Alf gick i drevet med min hund Jissa. Jag satt då tillsammans med en annan kille för att inte passen skulle räcka till annars. Vi bestämde oss att det som kom till vänster fick han skjuta och jag åt höger. I slutet av drevet meddelar Alf att det står ett hondjur uppe på hygget och att han ser en kalv med också. Älgarna gick loss men endast kon kom ut till oss och hon betedde sig väldigt konstigt, väntade såklar in sin kalv som kom 10 minuter efter henne. Strax efter det att hon går upp i skogen bakom oss smäller det på andra sidan. Ett vuxet hondjur är påskjutet men ligger inte. Jag och Per beslutar snabbt att vi ska ta oss ifrån det passet vi satt i för att ta oss till "volvotornet" och ner till "24an". Per fick ta Volvo då han aldrig varit nere på 24an tidigare. Väl nere vid mossen och passet var jag, svettig, andfådd och jävligt kissenödig. Meddelade att jag var på plats och skyndade mig sen att kissa innan jag klättrade upp i tornet.

Efter kanske tio-femton minuter ser jag hur en älg kommer ut mot mossen till höger om mig. Jag hade precis lagt upp bössan för att förbereda mig när hon kommer. Första tanken var, "det är väl inte en tjur", sen kom jag på att jag skruvat ner förstoringen på kikaren efter att jag under tisdagen gått med Jissa. Med rätt förstoring så stannar hon upp ute i mossen och då smäller det. Jag ser hur hon tecknar i skottet men hon lägger sig inte direkt. Jag lägger an och är precis på väg att skjuta ett andra skott när hon börjar "dansa" lite innan hon lägger sig.

Onsdagen den 10 oktober 2007 sköt jag min första älg och på onsdagen den 10 oktober fem år senare skjuter jag min tredje. Jag funderar på om det var slumpen eller om 10 och onsdag faktiskt är min turdag? Ett bättre femårsjubileum kunde det knappast blivit iallafall!

 

Min tredje älg

 

13 okt 2012

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)